De eerste 100 dagen...


10 juli 2022

Het zomerreces van de Utrechtse Heuvelrug-politiek staat voor de deur. Tijd voor een terugblik op onze eerste 100 dagen en een beetje! Lees hier hoe we ons als fractie hebben ingezet voor klimaat, natuur en biodiversiteit en hoe we zijn opgekomen voor de meest kwetsbaren in onze gemeente.

Voor ons als nieuwkomers was het een leerzame periode. Zo blijkt een soms eenvoudig ogend voorstel tot instemmen met een bestemmingsplan - Valkenheide 42 in Maarsbergen - een stuk complexer te zijn. Dit bestemmingsplan leidde ertoe dat we samen met OPEN, D66 en BVHLokaal de motie Tegengaan verharding van tuinen hebben ingediend. Onze allereerste en gezamenlijk motie is aangenomen!

Ook hebben we ervaren wat politiek bedrijven in de praktijk betekent. Onze fractievoorzitter Jolande Kors vertelde tijdens de Algemene Beschouwingen hoe het even wennen is aan de (lange!) vergadercultuur en hoe we als raads- en commissieleden met elkaar omgaan. Jolande Kors over inclusie: “ Twee vliegen in één klap, mag niet van de Partij voor de Dieren. Of een kikker in je keel…Wat de één een probleem vindt, wordt door de ander lachend weggewoven. Hoe kunnen we met respect naar elkaar, elkaar serieus nemen en authentiek blijven?"

Moties, moties, moties

In de maanden juni en juli dienden we een boel moties in. Waar mogelijk zochten we samenwerking met andere partijen of zij met ons.

Motie inzake Nieuwe Steeg Leersum
Wellicht de meest in het oog springende gezamenlijke motie is die rondom de aanvraag voor uitbreiding van de veehouderij aan de Nieuwe Steeg in Leersum. In deze motie verzoeken de gezamenlijke indieners het College om de vergunning niet te verlenen totdat aan bepaalde aanvullende voorwaarden is voldaan. Op 4 juli is deze motie met een overtuigende meerderheid van 25 stemmen (van de 29) door de Raad aangenomen. Tot onze verbijstering heeft het College de dag erna toch ertoe besloten in te stemmen met de vergunning. Het College stelt slechts enkele juridische en technische voorwaarden aan de uitbreiding. De komende 6 weken hebben belanghebbenden (waaronder alle inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug) gelegenheid om hun zienswijze bij de gemeente kenbaar te maken.

Motie Urgentie aanpak klimaatverandering & ecologische achteruitgang
Lees hier waarom de Partij voor de Dieren urgentie bepleit in de aanpak van klimaat­ver­an­dering & ecolo­gische achter­uitgang en hoe ons initiatief leidde tot een gezamenlijk ingediende Motie Urgentie aanpak klimaat­ver­an­dering & ecolo­gische achter­uitgang. De motie is verworpen met de stemmen voor van de indieners Partij voor de Dieren, D66, OPEN en ChristenUnie (11) en de stemmen tegen van BVHlokaal, VVD, CDA en SGP (15).

Motie Samen respectvol omgaan met voedsel
Daarnaast werd op 7 juli door de Raad behandeld de gezamenlijk ingediende Motie Samen respectvol omgaan met voedsel. De motie is verworpen met de stemmen voor van Partij voor de Dieren, OPEN, D66, CU en raadslid Snitselaar (12) en de stemmen tegen van de fracties BVHlokaal, CDA, SGP en de leden De Boer, Rooijakkers, Van Roy en Scager (14).

Motie CO2 uitstoot gemeente in beeld en gecompenseerd
De gezamenlijke Motie CO2 uitstoot gemeente in beeld en gecom­pen­seerd is wél aangenomen. En wel met de stemmen voor van indieners OPEN, CU, Partij voor de Dieren en D66 plus stemmen voor van BVHlokaal en CDA, (19) en de stemmen tegen van VVD en SGP (7).

Vragen over kampvuurplaats scouting
Vlak voor het zomerreces bereikte ons het bericht scouting Maarn-Maarsbergen een nieuwe kampvuurplaats bouwt. Een kampvuurplaats gelegen midden in de bossen. Hiermee faciliteert de gemeente Utrechtse Heuvelrug vervuiling van onze kwetsbare bossen, vervuiling van de lucht en groot risico voor de kinderen die geen flauw idee hebben van de schadelijkheid van open vuur. Reden om over de kampvuurplaats vragen te stellen.

Vragen vuurwerkvergunning bloemencorso Leersum
Begin dit jaar heeft de vorige Raad besloten tot een gemeentelijk verbod op consumentenvuurwerk tijdens Oud en Nieuw. Tot onze verrassing heeft de Provincie Utrecht een vuurwerkvergunning verstrekt voor het bloemencorso van Leersum. Reden voor ons om de wethouder vragen te stellen over deze vuurwerkvergunning.

380.000 opgehokte kippen in onze gemeente: wij stellen vragen
Naar aanleiding van publicaties en actualiteitenprogramma's over de voorgenomen inkrimping van de veestapel stelde Jolande Kors op 2 juni vragen over de veehouderij in onze gemeente. Er was enige discussie binnen de Raad of de vragen wel actueel en urgent waren. Jolande Kors benadrukte in het Vragenuur op 2 juni jl. dat het voor 380.000 inwoners wél actueel en urgent is: onze gemeente huisvest namelijk maar liefst 380.000 kippen. Dat is bijna 8 kippen per inwoner! En de kippen zitten sinds oktober 2021 al opgehokt, omdat we de grootste uitbraak van vogelgriep in Europa ooit hebben.

Roofvogelshows: beter 10 roofvogels in de lucht dan 1 op de hand
Op Koningsdag is iedereen vrij om te gaan en te staan waar men wil. Helaas geldt dat niet voor alle inwoners van onze gemeente. Niet voor de roofvogels die mee moeten werken aan de roofvogelshow tijdens Koningsdag. Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over het welzijn van de roofvogels die tijdens de show worden gebruikt. Daarom stelde de Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug in de eerste raadsvergadering na Koningsdag vragen aan de wethouder over de op Koningsdag gegeven roofvogelshow. Lees hier de reactie van de wethouder

Klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn zijn onze grootste prioriteit
Op 16 maart behaalde de Partij voor de Dieren een klinkende overwinning in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Met maar liefst twee raadszetels is de Partij nu vertegenwoordigd. Vol enthousiasme zijn raadsleden Jolande Kors en Paul Blom aan de slag gegaan. Nog voor hun beëdiging als raadslid vond in de raadszaal in Doorn het eerste officiële optreden van hen plaats namens de Partij voor de Dieren. Tijdens een zogenaamd duidingsdebat gingen partijen met elkaar in gesprek, hoe de uitslag van de verkiezingen te duiden en hoe verder. Tijdens dit duidingsdebat bepleitte Jolande Kors dat de aanpak van de klimaat- en biodiversiteitscrisis samen met dierenwelzijn absoluut de grootste prioriteit heeft

Lees ook onze andere lokale standpunten:

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil urgentie in aanpak klimaatverandering & ecologische achteruitgang

We zitten middenin een regelrechte klimaatcrisis, waarvan de allerzwaksten in onze samenleving richting de winter mogelijk er...

Lees verder

Waarom Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug duizenden peuken ruimt in Doorn

Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug heeft zaterdag 6 augustus een Peuken Challenge in het centrum van Doorn gehouden. I...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief