Waarom Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug duizenden peuken ruimt in Doorn


28 juli 2022

Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug heeft zaterdag 6 augustus een Peuken Challenge in het centrum van Doorn gehouden. In anderhalf uur tijd verzamelden we 2.500 tot 3.000 sigarettenpeuken. De Partij voor de Dieren vraagt met deze Peuken Challenge aandacht voor de schadelijkheid voor natuur en milieu van het plastic en de chemicaliën in de peuken, in het bijzonder in de sigarettenfilters.

In Nederland werden in 2021 bijna 10 miljard sigaretten verkocht. Naar schatting belandt twee derde daarvan op de grond of in het water. Dat zijn ieder jaar zo'n 6,7 miljard peuken in de natuur. En het zijn vooral de filters die op de grond worden gegooid. Die zijn gemaakt van celluloseacetaat, een soort plastic. En plastic breekt niet of nauwelijks af in het milieu. In plaats daarvan valt het uiteen in microplastics en lekt het chemicaliën, met alle gevolgen van dien voor het milieu en de dieren die ermee in aanraking komen.

Peuken: nummer 1 in top 10 zwerfafval

Sigarettenfilters staan zelfs op nummer 1 in de top tien van gevonden zwerfafval. Bovendien zijn ze een belangrijk ‘ingrediënt’ van de plasticsoep. Deze 'soep' van microplastics drijft in oceanen en zeeën. Vogels, vissen, schildpadden en andere dieren zien dit plastic aan voor voedsel en eten het. Steeds meer dieren sterven daardoor.


Peuken opruimen lastig en duur

Peuken vind je vaak op lastige plaatsen: ze zijn licht en waaien dus makkelijk in hoeken, stoepranden, achter voorwerpen, in het groen. Je ziet peuken makkelijk over het hoofd. Peuken zitten vaak vast. Ze kunnen klem komen te zitten in groeven, tussen straattegels, of worden in de grond getrapt. Dit maakt het opruimen van sigarettenpeuken bewerkelijk, arbeidsintensief en daarmee duur. De specifieke kosten van het opruimen van peuken zijn niet bekend. Die zijn niet los van de reguliere gebiedsreiniging in te schatten. Geschat wordt echter dat gemeenten jaarlijks gezamenlijk 250 miljoen euro besteden aan het opruimen van zwerfafval.

Verspreiding peuken tegengaan

Partij voor de Dieren pleit ervoor om zwerfafval en plastic soep in oceanen tegen te gaan bij de bron. Kamerlid Eva Van Esch van de Partij voor de Dieren diende daarom in februari 2022 in de Tweede Kamer een motie in over een verbod op de plastic sigarettenfilter. Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, liet weten positief te staan tegenover een effectieve aanpak van peukenvervuiling. Op haar verzoek is de motie 'aangehouden', wat betekent dat deze op een later moment weer in stemming kan worden gebracht. Heijnen laat nu onderzoeken hoe een nationaal verbod goed inhoudelijk en juridisch onderbouwd kan worden. Het onderzoek is naar verwachting eind van dit jaar gereed.

Meedoen met de Peuken Challenge op zaterdag 6 augustus?

https://utrechtseheuvelrug.par...

Meer weten over ons standpunt over zwerfafval:

https://utrechtseheuvelrug.par...

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

De eerste 100 dagen...

Het zomerreces van de Utrechtse Heuvelrug-politiek staat voor de deur. Tijd voor een terugblik op onze eerste 100 dagen en ee...

Lees verder

Lokale werkgroep Utrechtse Heuvelrug Partij voor de Dieren dient zienswijze in

Begin juli 2022 was de fractie van de Partij voor de Dieren één van de indieners van de motie over de aanvraag voor uitbreidi...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief