Waarom doen we maan­de­lijkse Clean Ups?


Verbeter de wereld, begin in Utrechtse Heuvelrug

4 mei 2022

Utrechtse Heuvelrug - Elke eerste zaterdag van de maand gaat het team van de Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug op pad met afvalzak en afvalprikker om onze gemeente een stukje schoner te maken. Zwerfafval is een lokaal probleem, maar zeker ook wereldwijd. Veel zwerfafval komt terecht in de natuur en in rivieren en vervuilt zo uiteindelijk ook de zeeën en oceanen. De Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug meent dat juist in onze eigen woonomgeving, in en rond Utrechtse Heuvelrug, we met vereende krachten het grote verschil kunnen maken. Problemen zoals vervuiling door zwerfafval kunnen we samen oplossen.

Zwerfafval tegengaan
De Partij voor de Dieren wil zwerfafval en 'plastic soep' in oceanen tegengaan bij de bron: door het gebruik van wegwerp plastic en verpakkingsmateriaal terug te dringen. Ook pleit de partij voor de invoering van statiegeld op nog meer producten. Statiegeld helpt: in landen waar statiegeld op blikjes en plastic wordt geheven, vind je ze nauwelijks meer terug op straat of in het milieu.

Afval bestaat niet
Wat wij weggooien is vaak nog om te zetten in iets nuttigs. Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug wil daarom meer maatregelen om de hoeveelheid restafval terug te dringen. Dit kan door afval gescheiden in te zamelen in combinatie met gedifferentieerde tarieven waarbij de vervuiler het meest betaalt. Ook wil de partij zorgen voor een zo hoogwaardig mogelijke verwerking van het afval. Zij pleit voor zoveel mogelijk hergebruik om vervuiling tegen te gaan. De komende vier jaar gaat Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug met deze en andere punten aan de slag om afval binnen de gemeente terug te dringen.

Waarom maandelijkse CleanUps
Partij voor de Dieren blijft daarbij ook de maandelijkse CleanUps voortzetten in de gemeente. Door zwerfafval op te ruimen wordt voorkomen dat het wordt versnipperd bij het maaien van gemeentelijk groen. Ook wordt voorkomen dat vervuiling door zwerfafval ten koste gaat van mens, dier en natuur. Bovendien zijn de CleanUps, die Partij voor de Dieren ook in de winkelcentra doet , een ideale gelegenheid om met de inwoners in gesprek te gaan en te horen wat er bij hen speelt.

Meer weten over ons standpunt over afval:
https://utrechtseheuvelrug.partijvoordedieren.nl/standpunten/afval-bestaat-niet

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren stelt vragen na Roofvogelshow tijdens Koningsdag

In Utrechtse Heuvelrug wonen meer dieren dan mensen, maar toch worden zij vaak vergeten in gemeentelijke plannen of beleid of...

Lees verder

Verlaag de maximumsnelheid op provinciale wegen voor natuur en welzijn

Utrechtse Heuvelrug - Met verlaging van de maximale snelheid op de provinciale wegen N225, N226 en N227 in onze gemeente is e...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief