Duidings­debat 24 maart 2022


25 maart 2022

24 maart 2022 vond in de raadzaal in Doorn het eerste officiële optreden plaats van de Partij voor de Dieren in Utrechtse Heuvelrug. Tijdens een zogenaamd duidingsdebat gingen partijen met elkaar in gesprek, hoe de uitslag van de verkiezingen te duiden en hoe nu verder. Hieronder de tekst van Jolande Kors, fractievoorzitter Partij voor de Dieren.

Voorzitter,

We leven in onzekere tijden.

De afschuwelijke oorlog in Oekraïne, de naweeën van de coronapandemie, de economische situatie en de merkbare gevolgen van de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Eén zekerheid hebben we wel: de inwoners van de Utrechtse Heuvelrug hebben gekozen. We feliciteren alle gekozen raadsleden vanavond ermee, dat ze de komende 4 jaar samen met de ons deze prachtige gemeente mogen besturen.

In het bijzonder feliciteert De Partij voor de Dieren BVHLokaal met het behaalde resultaat, twee extra zetels waarmee zij de grootste partij zijn geworden. Wij zijn blij met de organisatie voor dit duidingsdebat en zijn van mening dat BVHLokaal het voortouw moet nemen voor de verdere verkenning. Fijn dat er ook al een informateur gevonden is die direct aan de slag zou kunnen, voor klimaat, mens én dier.

Wij zijn geen voorstander van een klassieke meerderheidscoalitie. Om ruimte te houden voor de inbreng van de kleinere partijen, zal onze voorkeur uitgaan naar een groen progressief akkoord op hoofdlijnen, met nog genoeg ruimte voor wisselende meerderheden op de thema’s waar verschillen tussen de partijen zijn. Dat is onzes inziens ook goed voor het dualisme in de raad. Wisselende meerderheden leveren een beter debat, betere samenwerking en vaak ook betere besluitvorming. Tot slot vinden wij het belangrijk dat bij benoeming van wethouders diversiteit voorop staat en we, gezien de systeemverandering die we te bereiken hebben, er vanuit gaan dat zeker de helft van de wethouders nieuw zal zijn (zowel qua persoon als qua portefeuilles). Afgelopen vier jaar hebben wij belangrijke dossiers als dierenwelzijn, klimaat- en biodiversiteit gemist (het waren bijzaken, geen hoofdzaken).

Wat betreft de Partij voor de Dieren heeft de aanpak van de klimaat- en biodiversiteitscrisis absoluut de grootste prioriteit en dat vraagt om een systeemverandering om deze groene gemeente leefbaar te houden voor al haar inwoners, nu en in de toekomst. Bomen worden niet meer gekapt, de bomenverordening wordt herzien, verstening van de natuur wordt voorkomen en verminderd, fossielvrije energie is de norm.

Kijkend naar de afgelopen verkiezingscampagne rekenen we erop dat ook de andere partijen deze prioriteit omarmen: bomen, bomen, bomen, klimaatveranderingen en de stem van de natuur en de stem van dieren moeten aan tafel zitten. De demonstratie bij het Henschotermeer werd polariserend gevonden, toch waren gelukkig bijna alle partijen aanwezig. Het manifest Biodiversiteit is nagenoeg door alle partijen ondertekend. Het natuurherstel van Leersum willen we allemaal. Deze toezeggingen kunnen we nu samen daadwerkelijk invullen om de beloftes aan de kiezers na te komen.

Onze grootste prioriteit is natuurlijk dierenwelzijn. De stem voor de dieren zit nu aan tafel met minimaal twee zetels. Partij voor de Dieren is serieus ontvangen door de kiezers. Dat maakt dat er nu op zijn minst echt serieus gesproken moet worden over een nota dierenwelzijn, die niet alleen gericht is op het tegengaan van dierenleed, maar ook op proactief beleid om dierenwelzijn te bevorderen. We denken daarbij aan geen evenementen meer met dieren, plantaardig eten in alle overheidsgebouwen (carnivoor geef het door), het niet meer doden van zogenaamd overlastgevende dieren en geen toestemming meer voor uitbreiding/ nieuwe megastallen.

Ook dieren zijn inwoners van de Utrechtse Heuvelrug en hebben het recht om te leven naar hun aard. De Partij voor de Dieren wil dat Utrechtse Heuvelrug zo wordt ingericht dat er plaats is voor alle dieren, of ze nu in het wild leven of bij mensen thuis.

Zoals Mahatma Gandhi zei: “De mate van beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren”. Een beschaafde gemeente kan niet zonder deugdelijk dierenwelzijnsbeleid.

Dank u wel.


Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

2 volle zetels voor de Partij voor de Dieren in Utrechtse Heuvelrug

De gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Utrechtse Heuvelrug zijn achter de rug. Wat een opkomst! Bijna 63% van de kiezers heeft ...

Lees verder

Jolande Kors en Paul Blom geïnstalleerd als raadslid

Jolande Kors en Paul Blom zijn 30 maart 2022 namens de Partij voor de Dieren beëdigd als raadslid in Utrechtse Heuvelrug. Voo...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief