Honden­be­lasting wordt afge­schaft


De aanjager wint!

9 juli 2024

Gemeente Utrechtse Heuvelrug schaft eindelijk de hondenbelasting af. Dankzij een gezamenlijk voorstel van Partij voor de Dieren, BVHlokaal, D66 en SGP - aangepast tijdens de vergadering - wordt de hondenbelasting voor 2025 gehalveerd en in 2026 afgeschaft. Als financiële dekking worden de hoge tarieven van de toeristenbelasting verhoogd (en de lage tarieven alleen voor inflatie gecorrigeerd).

Partij voor de Dieren is blij dat er eindelijk een eind komt aan deze oneerlijke belasting, die in nog maar iets meer dan de helft van de gemeenten wordt geheven. Hondenbelasting komt ten gunste komt van de algemene middelen en wordt besteed aan zaken die niets met honden te maken hebben. De hondenbelasting maakt bovendien een onderscheid tussen bezitters van honden en andere huisdieren. Dat onderscheid is nergens op gebaseerd.


Petitie

Afgelopen jaren leidde de controle op en heffing van hondenbelasting tot veel vragen en bezwaren van inwoners in onze gemeente. Een inwoner nam dit jaar het initiatief een petitie te starten voor de afschaffing van de hondenbelasting. Deze werd door bijna 800 inwoners ondertekend.


Eerdere poging tot afschaffing

Tijdens de begrotingsbehandeling over het raadsbrede programma in 2022 was er geen draagvlak voor het eerdere voorstel van de Partij voor de Dieren, D66 en SGP om de hondenbelasting in Utrechtse Heuvelrug af te schaffen. Twee jaar later is dat draagvlak er wél.

Lees hier het aangenomen voorstel: https://utrechtseheuvelrug.par...


Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Gemeente stapt naar rechter om plannen Woudenberg voor Henschotermeer

Gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat in beroep bij de Raad van State over het bestemmingsplan voor het Henschotermeer. Dat heeft...

Lees verder

Jolande Kors stopt als raadslid in Utrechtse Heuvelrug

Jolande Kors stopt als raadslid in Utrechtse Heuvelrug. De combinatie werk, privé en politiek werd haar te zwaar. In 2017 sta...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief