Jolande Kors stopt als raadslid in Utrechtse Heuvelrug


Gaat wel als frac­tie­on­der­steuner dieren­welzijn en biodi­ver­siteit verder

9 juli 2024

Jolande Kors stopt als raadslid in Utrechtse Heuvelrug. De combinatie werk, privé en politiek werd haar te zwaar. In 2017 stak ze haar vinger op tijdens een ledenvergadering van de Partij voor de Dieren met de vraag: hoe begin ik in mijn eigen gemeente een lokale fractie? Zeven jaar later zijn een lokale fractie en een lokaal dierenwelzijnsbeleid een feit.

In september neemt commissielid Remmelt Kielstra het raadslidmaatschap van Jolande over. Jolande blijft actief als fractieondersteuner op de onderwerpen dierenwelzijn en biodiversiteit. De fractie bedankt haar voor haar geweldige inzet de afgelopen 7 jaar.

Kijk hieronder de video's waarin Jolande haar besluit toelicht en waarin fractievoorzitter Paul Blom terugblikt op de eerste jaren waarin hij en Jolande met andere werkgroepsleden de barricaden bestormden. Zijn speech kun je ook lezen onder de video's.

Afscheidsspeech fractievoorzitter Paul Blom n.a.v. afscheid Jolande Kors

"Het zegt u waarschijnlijk niets, maar Jolande des te meer. Op de kop af 7 jaar geleden plaatste 'Rijtuigenloods' op Facebook de zin: „Misschien weer de politiek in...“.

Een jaar later benaderde je me om te praten over een partij voor dieren, natuur en milieu in Utrechtse Heuvelrug. Rare naam, onbekende club. U begrijpt, mijn interesse was meer dan gewekt.

Maar voor we van start gingen begin januari 2019 eerst naar burgemeester Naafs om ons voor te stellen. Daarna bestormden we samen de barricade, vóór de Broekhuizerlaan en het Henschotermeer; tegen vuurwerk, zwerfafval en bomenkap en voor knobbelzwanen, legkippen, asielkatten en alle andere dieren.

Ons doel: 16 maart 2022. Twee zetels behaalden we die avond. Wat waren we trots. En wat waren we resoluut: „Bouwen in het buitengebied willen we niet, wel een dierenbeleid in Utrechtse Heuvelrug“.

Je ging een dag minder werken en je werkgever vond dat een prima deal. Een dag minder betalen, maar wel gewoon 80 uur per week blijven werken.

Privé kreeg je het zwaar te verduren. Overdracht van het fractievoorzitterschap afgelopen jaar bracht niet de gewenste rust en ruimte. De combinatie privé, werk en politiek bleek je op te breken. Toch ging je door totdat je je doel bereikt had: de eerste Dierennota in Utrechtse Heuvelrug!

Het werk is nog niet gedaan. Er zitten nog steeds 450.000 dieren, uitsluitend en alleen voor voor menselijke consumptie, opgesloten in 158 stallen op de Heuvelrug.

Maar je mag trots zijn op wat je bereikt hebt; een lokale fractie van de Partij voor de Dieren en de dierennota zijn een feit.

Na 7 jaar trouwe dienst een waardig moment om afscheid te nemen. Ik ga mijn maatje van het eerste uur verschrikkelijk missen, maar vond het een eer en een voorrecht met je samen te mogen werken. „Het ga je goed."

Gerelateerd nieuws

Hondenbelasting wordt afgeschaft

Gemeente Utrechtse Heuvelrug schaft eindelijk de hondenbelasting af. Dankzij een gezamenlijk voorstel van Partij voor de Dier...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief