Statement PvdD Wolf


Confron­taties tussen mens en wolf los je niet op met kogels

1 augustus 2024

Partij voor de Dieren vindt het voornemen van de Provincie Utrecht om tot afschot van de wolf over te gaan volstrekt onverantwoord en onzinnig. Er is op dit moment geen enkele feitelijke onderbouwing voor het verstrekken van deze vergunning. We weten nog steeds niet wat de omstandigheden zijn van de twee incidenten en of het beide keren om een wolf ging, noch of het om dezelfde wolf gaat en of deze afwijkend gedrag vertoont. Dat moet onderzoek uitwijzen. Bovendien is de wolf een strikt beschermde diersoort onder Europese wetgeving, en er staan hoge straffen op het doodschieten van een wolf. En, als een wolf wordt gedood, komt er op den duur een andere voor in de plaats.

We begrijpen dat het schrikken is voor de betrokkenen, en vinden het goed dat de provincie nu oproept om niet de bossen in te gaan bij de Utrechtse Heuvelrug en mensen inlicht over wat veilig en passend gedrag is in de buurt van wolven. Zo voorkomen we dat mensen en wolven met elkaar in aanraking komen en creëren we rust voor de wolven en hun welpen.

In een beschaafd land lossen we eventuele conflicten niet op met kogels maar met deskundigheid en creativiteit. We moeten handelen op basis van feiten, een zorgvuldige reconstructie van de incidenten en het advies van wolvenexperts. Op dit moment worden alle gebeurtenissen het politiek gemaakt, maar belangrijker is dat we de wetenschap volgen, en inzetten op het juiste beleid: educatie en voorlichting, goede preventieve maatregelen en voldoende rust voor de wolven in de natuur. Dat hebben we als provincie tot nu toe nagelaten, hoog tijd om dat dus wel te gaan doen.

Gerelateerd nieuws

Jolande Kors stopt als raadslid in Utrechtse Heuvelrug

Jolande Kors stopt als raadslid in Utrechtse Heuvelrug. De combinatie werk, privé en politiek werd haar te zwaar. In 2017 sta...

Lees verder

Wolf doodschieten is geen oplossing

Met het voorbereiden van een afschotvergunning voor de wolf kiest de provincie voor een doodlopende weg. Dat zegt fractievoor...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief