Geen scheer­mes­draad in de woon­om­geving


Motie unaniem aange­nomen

22 april 2023

DRIEBERGEN Een marter is zo’n 6,5 cm breed, een egel 12 cm. Als je een hek met openingen van 15 x 15 cm vervangt door een hek met openingen van 6 x 6 cm en de onderkant afsluit met scheermesdraad met mesjes van 5 cm en een onderlinge afstand van 2,5 cm, dan weet je ‘één ding zeker, er kan geen dier meer in of uit.

Landgoed Dennenburg in Driebergen ligt in in het Natuur Netwerk Nederland (NNN-gebied), net als de aangrenzende Enweg en de ecologische zone. Aan de achterzijde is het landgoed middels een corridor verbonden met het achterliggende NNN-gebied.

Afgelopen winter is een diervriendelijk hekwerk van kastanjehouten palen met openingen 15 x 15 cm vervangen door een massief gesloten systeem met openingen 6 x 6, 2 meter hoog en daarboven 3 draden prikkeldraad van 45 cm hoog. Over een lengte van 218 meter is scheermesdraad aangebracht met mesjes van 5 cm een onderlinge afstand van 2,5cm.

Sindsdien zijn de klachten bij omwonenden toegenomen. Marters leggen nesten aan in auto’s omdat ze klaarblijkelijk niet meer bij hun oude habitat kunnen komen. Reeën worden aanzienlijk minder gesignaleerd. De dieren kunnen het landgoed niet meer op, maar ook niet af.

Aan de achterzijde, wat de corridor was naar het achterliggende NNN-gebied, is aan beide zijden van de weg een hek geplaatst. Het is onmogelijk voor de dieren het landgoed via deze voormalige natuurlijke doorgang te bereiken of te verlaten.

Het resultaat is een privé dierentuin. Voor omwonenden is de aanblik van scheermesdraad confronterend. Voor dieren is het dodelijk en zo wordt het draad ook verkocht.

Op initiatief van raadslid Paul Blom dienden Partij voor de Dieren, D66, OPEN, BVH lokaal en ChristenUnie een motie in voor een onderzoek naar de mogelijkheid tot verbod op scheermesdraad in de bewoonde omgeving van Utrechtse Heuvelrug. Na stemming in de raad op 20 april is het voorstel unaniem aangenomen.

Klik hier voor de motie.

Update: op 11 mei stelden we aanvullende vragen. Bekijk deze hier.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

"Bijen zijn geweldig"

Bijen zijn cruciaal voor ons voortbestaan en zijn geweldige creaties. Ze leven in het nest met duizenden samen, met een behee...

Lees verder

Rondleiding Bijentuin Kraaybeekerhof Driebergen

Update: aanmelden is niet meer mogelijk, we hebben het maximum aantal deelnemers bereikt Op zaterdag 27 mei 2023 organiseert...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief