"Bijen zijn geweldig"


Jolande Kors in Nieuwsblad De Kaap

7 april 2023

Bijen zijn cruciaal voor ons voortbestaan en zijn geweldige creaties. Ze leven in het nest met duizenden samen, met een beheerste constant hoge temperatuur en vochtigheid. Zij houden zichzelf gezond en vitaal omdat ze zeer hygiënisch zijn en antibiotische stoffen via nectar, pollen en propolis binnenbrengen om zo ziektes buiten te houden.

Ook het paren van de koningin met veel darren is van groot belang. Dit leidt tot een maximale erfelijke variatie met een grotere kans op genen die resistent zijn tegen bijvoorbeeld de varroamijt. Dit paren gebeurt op een darrenverzamelplaats waar darren uit de verre omtrek (150 km) zich verzamelen en zo een grote genetische variëteit meebrengen.

Bijen worden mishandeld

De bij heeft ruimte nodig om zichzelf gezond te houden. Voldoende kunnen zwermen is cruciaal. Helaas worden de bijen door de mens beperkt in hun natuurlijk gedrag en kunnen ze veelal niet meer zwermen. Ik schrok van de grove mishandelingen die bijen moeten ondergaan voor het menselijk gewin. Naast schaarste aan voedselbronnen, het overmatig gebruik van gifstoffen in voedselbronnen en ziekteverwekkers, worden bijen bewust mishandeld. Door opzettelijk op pijnlijke wijze bijenproducten te oogsten waardoor het welzijn en de vitaliteit van de bijen drastisch onderuit gaan.

Bijenproducten die je beter kunt mijden


Wat en hoe wordt er geoogst van een bij:

Honing: de bij verzwakt door de minderwaardige voeding in de vorm van suikerwater

Bijenwas: door manipulatie wereldwijd op grote schaal geproduceerd

Propolis: de bij moet bewust aangebrachte gaten dichten om het warm te houden en raakt uitgeput

Koninginnegelei: levende larfjes worden in nepdoppen ingezet en aan hun lot overgelaten

Bijengif: de bij moet over een elektrische plaat lopen en laat daardoor het gif los

Pollen via een stuifmeelval in de vliegopening waardoor de pollen van het lijf afvallen

Geen bijen geen voedsel

Te zot voor woorden hoeveel dierenleed hiermee gepaard gaat. Wetende dat insecten pijn voelen is dat niet oke, want zonder bijen is er geen voedsel én zonder gezonde voedsel zijn er geen bijen. Gelukkig heeft de gemeenteraad het Manifest Biodiversiteitsherstel omarmt om zo de toekomst van de bij minder onzeker te maken. Hopelijk ook een toekomst zonder pijn en in vrijheid. De bij heeft onze hulp nodig, helpt u mee? Koop alleen bijenproducten van niet gemanipuleerde bijen!

De maand april staat in het teken van dit belangrijke wezen. Op 15 en 16 april vindt de bijentelling plaats, op 22 april is de Nationale Zaaidag voor de bij. Wilt u op bezoek bij een biologische imker? Ga eens naar de Bijentuin in Driebergen, de vrijwilligers daar kunnen u veel meer vertellen dan ik.

Gerelateerd nieuws

Succes voor Partij voor de Dieren bij verkiezingen

Succes voor de Partij voor de Dieren bij de verkiezingen: 4 zetels (+1) bij het waterschap HDSR, 3 zetels (+1) bij de Provinc...

Lees verder

Geen scheermesdraad in de woonomgeving

DRIEBERGEN Een marter is zo’n 6,5 cm breed, een egel 12 cm. Als je een hek met openingen van 15 x 15 cm vervangt door een hek...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief