Welke 3 punten wil jij terugzien in het nieuwe bomen­beleid van Utrechtse Heuvelrug?


Laat van je horen!

26 september 2023

Update: reactie-termijn is verlengd tot 1 december 2023

Een boom, is dat een ‘houtachtig, overblijvend gewas met een dwarsomtrek van minimaal 94 centimer’ (Definitie boom in de Bomenverordening Utrechtse Heuvelrug 2022)? Of is het een levend wezen dat soortgenoten en een ruime boomspiegel nodig heeft om te groeien? Planten we bomen ten behoeve van ‘dorpsschoon’ of omwille van de biodiversiteit en een gunstig klimaat? Kan een boom op de Utrechtse Heuvelrug ‘overlast’ veroorzaken of heeft de boom dan gewoon de verkeerde buren?

Gisteren bespraken we in de raad het gemeentelijke bomenbeleid en het onderzoek dat bureau Idverde daarvoor heeft uitgevoerd. Deze gemeente heeft zo’n 48.000 bomen in beheer, waarvan 37.000 straat- en laanbomen en 11.000 bomen aan de bosranden. Dat zijn bijna evenveel bomen als inwoners!

Bij de bespreking vielen de volgende zaken op.

  • Meer dan 690 mensen hebben deelgenomen aan de enquête. Waarvoor hulde, inwoners van de Utrechtse Heuvelrug!
  • Maar liefst 70 procent van onze inwoners ziet liever een boom voor zijn deur dan een parkeerplaats.
  • 80 Procent vindt dat bijzondere bomen extra bescherming verdienen.
  • En 60 procent is van mening dat er bij kap twee bomen herplant moeten worden.


Belangrijke lessen van gisteren zijn:

  • goed onderhoud is cruciaal (maar duur);
  • een goede registratie van bomen onontbeerlijk willen we de waarde van ons bomenbestand in kaart brengen;
  • het huidige beleid vertrouwt teveel op herplant (goedkope maatregel) en focust daarmee dus op kwantiteit en minder op kwaliteit.

    In februari 2024 komt het college met een nieuw beleidsvoorstel. In de tussentijd vragen we jullie om input. Welke drie punten willen jullie terugzien in het nieuwe bomenbeleid?

    Ik werp alvast enkele vragen op om over na te denken. Is het kappen van een boom nog wel een kwestie van keuzevrijheid als aangetoond is dat de boom een belangrijke bijdrage levert aan de biodiversiteit (bijv. als belangrijke schakel in een ecosysteem of als onderdeel van een vliegroute van vleermuizen)? Willen we een boom kunnen kappen als daardoor 10 zonnepanelen geplaatst kunnen worden op een dak? Is kappen een rij bomen met lage biodiversiteitswaarde een mogelijkheid als daarvoor in de plaats een rij met inheemse kwaliteitsbomen komt?

    Mail je drie punten vóór vrijdag 1 december 2023 naar:

    utrechtseheuvelrug@partijvoordedieren.nl (t.a.v. Remmelt Kielstra)

    Wij staan voor:

    Gerelateerd nieuws

    Geslaagd PvdD Café in de Binder Leersum

    Ondertussen gaat onze missie gewoon door. Woensdagavond hield Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug een eerste PvdD Café ...

    Lees verder

    Goed bezocht PvdD Café over bomenbeleid en Henschotermeer

    Woensdagavond hield Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug weer een goed bezocht PvdD Café. Ditmaal in De Cultuurhoek in D...

    Lees verder

    Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

        Abonneer op de nieuwsbrief