Herten­kampen verdwijnen op last van LNV-Minister Adema: hoe zit het in Utrechtse Heuvelrug?


Vragenuur Raads­ver­ga­dering donderdag 9 november 2023

Indiendatum: 30 okt. 2023

Vanaf 1 juli 2024 treedt de nieuwe huis- en hobbydierenlijst in werking. Op deze lijst staan zoogdieren die mogen worden gekocht, gehouden of verkocht. Dieren die niet op de lijst staan, maar vóór 1 juli 2024 al in bezit waren, mogen worden gehouden tot deze overlijden, maar er mag niet meer mee worden gefokt. Dit betekent onder meer dat er een koop-, verkoop- en fok- (en uiteindelijk een houd-)verbod komt van dam- en edelherten in hertenkampen en op kinderboerderijen. De Partij voor de Dieren vindt dit terecht, aangezien het wilde dieren betreft die niet in gevangenschap in een kamp thuishoren. LNV-Minister Adema: “Herten zijn bedoeld om in de vrije natuur te lopen en niet om opgesloten te worden in een klein kampje. Ze hebben daar geen ruimte voor hun natuurlijke gedrag. Het gaat om het welzijn van de dieren. Ik kan niets anders dan varen op de wetenschap.” Het Rijk heeft hiermee een duidelijke beslissing genomen over welke dieren in ieder geval niet meer mogen worden gehouden om dierenwelzijn te waarborgen.


Relevantie en urgentie van dit onderwerp:

Onlangs heeft een inwoner van Utrechtse Heuvelrug contact gezocht met Partij voor de Dieren en grote zorgen uitgesproken over een hertenkamp in onze gemeente. De eigenaar hiervan heeft namelijk kenbaar gemaakt na te denken over het laten afmaken van alle herten aan het eind van dit jaar, zodat de eigenaar er in één keer vanaf is.


De Partij voor de Dieren heeft daarom de volgende vragen:

1.
Bent u bekend met de overweging van deze eigenaar?

a. Bent u het met ons eens dat deze overweging een absoluut onwenselijke reactie is op het besluit van het Rijk?

b. Bent u bereid stappen te ondernemen om het afmaken van deze herten te voorkomen en zo ja, welke en wanneer?

2. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een hertenpark met damherten in eigendom. Hoeveel dam- en edelherten worden er in Utrechtse Heuvelrug in hertenkampen, kinderboerderijen en mogelijk elders gehouden, en op welke locaties worden zij gehouden?

3. Vanaf 1 juli 2024 mag niet meer worden gefokt met herten op hertenkampen en kinderboerderijen. Castreren van de hertenbokken is echter geen optie. Wanneer een bok wordt gecastreerd kan deze zijn gewei niet meer jaarlijks afwerpen. Het afwerpen van het gewei wordt namelijk hormonaal gestuurd. Na castratie ontwikkelt zich dan een zogenoemd ‘pruikgewei’ dat na een paar jaar zelfs een monsterachtige omvang kan aannemen. Het dier lijdt daaronder en het ‘pruikgewei’ kan zelfs leiden tot de dood. Hoe wordt voorkomen dat herten vanaf die datum drachtig worden?

4. Vanuit veel hertenkampen en kinderboerderijen gaan herten naar de slacht. Gebeurt dat ook in Utrechtse Heuvelrug? Worden er herten verkocht of weggegeven om die reden, of om een andere reden (zo ja, welke)?

5. Hoeveel en welke diersoorten die ook niet op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst staan, leven in kinderboerderijen in Utrechtse Heuvelrug? Op welke locaties worden zij gehouden?

6. Na invoering van het fokverbod zal op de Utrechtse Heuvelrug in hertenkampen en kinderboerderijen het aantal dieren afnemen. Wat vindt het college van het idee om de herten en andere niet-solitaire dieren, die niet op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst staan, op enig moment samen te brengen om eenzaamheid te voorkomen, natuurlijk alleen indien dit het welzijn van de dieren inderdaad bevordert?

Mariëlle Faas, commissielid Partij voor de Dieren


Wij staan voor:

Interessant voor jou

Vragen over zonnevelden Amerongwetering en Overberg

Lees verder

Vragen over het gebruik van Roundup

Lees verder

Verbeter de wereld, begin in Utrechtse Heuvelrug

    Word lid Doneer