Ook dit jaar meldpunt vuur­werk­overlast geopend in Utrechtse Heuvelrug


20 november 2023

Werkgroep Utrechtse Heuvelrug van Partij voor de Dieren heropent het Meldpunt Vuurwerk voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Inwoners kunnen ook dit jaar op de kaart aangeven waar de overlast plaatsvindt. Tot 8 januari 2024 blijft het meldpunt open.


In februari 2022 heeft de gemeenteraad Utrechtse Heuvelrug besloten tot een lokaal verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Tegelijk is openlijk gecommuniceerd dat er niet gehandhaafd zou worden. Op het Meldpunt zijn afgelopen winter dan ook nog talloze meldingen binnen gekomen, waarbij de meldingen 'harde knallen' en 'voortijdig afgestoken vuurwerk' de overhand hadden.

Mens, dier en natuur beschermen

Zolang er geen landelijk verbod is op consumentenvuurwerk en de verkoop van vuurwerk niet aan banden wordt gelegd, moeten gemeenten zich maximaal inzetten om mens, dier en natuur tegen overlast, letsel, giftige kruiddampen, gevaarlijke stoffen en afval te beschermen. Met het Meldpunt brengen we in kaart waar en welke overlast wordt ervaren.

Angst, letsel, vervuiling

Door vuurwerk zijn huisdieren wekenlang angstig en van slag, wilde dieren worden ernstig verstoord, raken gewond of overlijden zelfs door de gevolgen van vuurwerk. Mensen lopen ernstig letsel op door vuurwerk. Vaak zijn de slachtoffers omstanders. Wie een luchtwegaandoening heeft, kan de deur niet uit vanwege vuurwerksmog en de natuur vergiftigt door zware metalen; op straten en zelfs in natuurgebieden ligt vuurwerkafval. Alle schade, overlast en vervuiling kost de samenleving ook veel geld.

Doe melding

Ervaart je overlast (harde knallen, voortijdig afsteken, afval etc.) of zie je dieren die angst of hinder ondervinden van vuurwerk, meldt dit dan op het Meldpunt Vuurwerkoverlast:

https://www.meldpuntheuvelrug.nl/


NB Ken of ben je iemand die in een andere gemeente woont en vuurwerkoverlast ervaart? Doe dan melding op: https://meld.partijvoordedieren.nl/vuurwerk

Gerelateerd nieuws

'Kom in actie tegen vierde route: stem tegen een overbodige luchtsnelweg'

,,Wie nu stil blijft, zit voor altijd in de herrie”, pleit Tweede Kamerlid Lammert van Raan van Partij voor de Dieren. Fracti...

Lees verder

Wil jij politiek actief worden?

Heb jij interesse om politiek actief te worden binnen de gemeenteraad of als commissielid? In 2026 zijn de volgende gemeenter...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief