Bouwen in het bos, natuur de klos. Verbied bouwen en verblijfs­re­creatie bij het Hens


14 januari 2022

Een omheind park vol vermaak waar jaarrond waar men jaarrond kan recreëren en overnachten. Dat is de toekomst voor het Henschotermeer en omringende bossen als het aan de exploitant ligt. Op 2 december jl. maakte de uitbater zijn plannen bekend tijdens een voorlichtingsmiddag. Uit die plannen blijkt dat er zeker 5000m2 aan extra bebouwing en recreatie komt in de bossen rond het Henschotermeer. Het gaat daarbij om meerdere restaurants, een overdekte speelhal, een onbekend aantal appartementen; vijfentwintig chalets in het bos grenzend aan het water, een activiteitenhal (ook voor fairs, schaatsen en autoshows), een klimbos, een trimbaan, een kinderboerderij, een toren op het eiland en een extra brug. En niet te vergeten, de verhuizing van het YMCA-complex (10.000 bezoekers per jaar) naar een van de terreinen bij het Henschotermeer. Als al deze plannen doorgang vinden is het voor altijd gedaan met het unieke natuurlijke karakter van het meer.

Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg willen zich inzetten voor het behoud en de bescherming van de natuurgebieden in onze omgeving en ervoor zorgen dat deze niet bezwijken onder commercialisering en ‘verpretparking’.

We willen middels een petitie, met klem wijzen op de risico’s die de privatisering van de natuur met zich meebrengen. Deze petitie doet expliciet en heel concreet een beroep op de gemeente en de gemeenteraad. Als er toestemming wordt gegeven voor verblijfsrecreatie en wordt ingestemd met extra bouw en recreatie aan het meer, dan kunnen de plannen worden uitgerold. Met name de toestemming voor verblijfsrecreatie is van cruciaal belang; daarvoor moet het bestemmingsplan namelijk worden gewijzigd. De gemeenteraad zal zich hierover moeten uitspreken. De petitie zal dan ook aan de gemeente en de raad worden aangeboden.

Inmiddels hebben bijna 4.500 duizend natuurliefhebbers, die zich ernstig zorgen maken over de toenemende verstening en recreatiedruk en de gevolgen daarvan voor mens, dier en natuur, de petitie ondertekend.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: Stop vuurwerk nu! Verbeter de wereld, begin in Utrechtse Heuvelrug.

Drie maal is scheepsrecht! Voor het derde jaar op rij presenteert de Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug de resultaten ...

Lees verder

Dieren tellen mee - tweegesprek over dierenrechten en dierenwelzijn

Kandidaat-raadsleden van de Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug bespreken het verkiezingsprogramma van de PvdD. Deze we...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief