Partij voor de Dieren: Stop vuurwerk nu! Verbeter de wereld, begin in Utrechtse Heuvelrug.


14 januari 2022

Drie maal is scheepsrecht! Voor het derde jaar op rij presenteert de Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug de resultaten van het meldpunt vuurwerkoverlast. 1 november t/m 1 januari heeft het meldpunt in totaal 182 reacties ontvangen, in een jaar met wederom een vuurwerkverbod. Ter vergelijking: het jaar ervoor ontvingen we 85 reacties. Respondenten konden de volgende soorten overlast aangeven.

Harde knallen, gevaarlijke stressvolle situatie voor dieren en vuurwerksmog, vuurwerk in vuurwerkvrije zones en gevaarlijke situaties voor voorbijgangers completeren de Top-5. Laten we hopen dat we definitief tot een totaalverbod op consumentenvuurwerk kunnen komen om onze inwoners deze ellende in het vervolg te besparen.

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling is geen eeuwenoude traditie. Pas sinds de 60- en 70-er jaren werd vuurwerk populair en dan alleen nog maar tijdens de jaarwisseling. Maar wat echter ooit een leuke jaarafsluiting was met astronauten, Bengaalse vuurpotten en Romeinse kaarsen, is verworden tot zware bombardementen en een serieus veiligheidsvraagstuk dat duurt van medio oktober tot begin januari.

“Of er wel voldoende draagvlak is voor een totaalverbod”, vroeg een lokaal politicus zich af op Twitter. Regeren is vooruit zien. Een totaalverbod afkondigen ergens in november, terwijl de ladingen vrachtschepen in het voorjaar vanuit China opstomen en de vuurwerkbunkers in de zomer vol liggen, is natuurlijk het paard achter de wagen spannen. Boa's met bonnenboekjes de weg opsturen en het vuile werk op laten knappen, terwijl politici het hele jaar op hun handen blijven zitten en roeptoeteren dat er geen draagvlak is, is geen oplossing.

“Ja maar het waterbed-effect?” Dat komt eraan, maakt u zich geen zorgen, of misschien juist wel. Komende jaarwisseling geldt er een vuurwerkverbod in de stad Utrecht. Het waterbed is er en het komt heel rap onze kant op.

Dames en heren politici, de tijd om te handelen is nu. Politiediensten doen een klemmend beroep op u en uw collega’s in het hele land voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Schep duidelijkheid richting bewoners, handelaren en boefjes die al in oktober beginnen met bombarderen. De tijd van vuurwerk en carbidschieten op de Heuvelrug is voorbij. Het is uw taak als raad een besluit te nemen. Neem uw verantwoordelijkheid voor onze inwoners, voor onze huisdieren, voor de dieren in de natuur, voor de natuur zelf én voor het milieu. Stop vuurwerk nu!

Verbeter de wereld, begin in Utrechtse Heuvelrug.

Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Lijsttrekker Jolande Baudet-Kors: 'Verandering begint bij jezelf'

Lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 namens de Partij voor de Dieren in Utrechtse Heuvelrug is Jolande Baudet-...

Lees verder

Bouwen in het bos, natuur de klos. Verbied bouwen en verblijfsrecreatie bij het Hens

Een omheind park vol vermaak waar jaarrond waar men jaarrond kan recreëren en overnachten. Dat is de toekomst voor het Hensch...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief