Eerbetoon aan onze bomen - Witte linten­actie Catha­rij­ne­straat Drie­bergen


30 januari 2022

“Over 50 jaar is onze wijk een prachtige groene oase, waarin onze geliefde maar bedreigde bomen zijn behouden. Dat is de uitdaging waar de projectontwikkelaar in onze wijk voor staat.” Dat zegt Martin, die pal tegenover de vijf bedreigde bomen in de Catharijnestraat woont. De moeraseik, de Spaanse aak, de haagbeuk, de meidoorn en de zoete kers. Martin legt uit waarom juist de samenhang tussen deze bomen zo belangrijk is voor het leven in het dorp.

Voordat Martin naar Driebergen kwam, woonde hij op een Caribisch eilandje. “Daar waren straatnamen niet belangrijk. We navigeerden op de bomen. Dat zorgde ervoor dat ik bomen intensief bekeek. We spraken bijvoorbeeld af bij de gekke knobbelboom, of bij de mangoboom. Dan wist iedereen waar dat was.”

Ook in de Catharijnestraat navigeren veel bewoners op de bomen. Martin vindt het dan ook onbegrijpelijk dat er nu een groot appartementencomplex voor zijn deur komt, zonder dat er in het ontwerp rekening is gehouden met de bomen. “Op de tekening hebben ze niet eens een naam. Toch waren ze er al voor de huidige bebouwing, en ze gaan ook nog minstens honderd jaar mee.” Tijd dus voor eerherstel. Over welke bomen gaat het precies?

De moeraseik
“Moeraseiken komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Laat je niet misleiden door het woord moeras, want ze kunnen er helemaal niet tegen als ze onderwater staan. Ze kunnen wel tegen een overstroming. De moeraseiken werden niet aangeplant voor de houtproductie, maar voor de sier. In de herfst zijn ze namelijk prachtig gekleurd.

Moeraseiken groeien aardig snel, maar pas na 20 jaar beginnen ze kleine eikeltjes te vormen. Daar snoepen de vogels en de eekhoorns van. Naarmate de moeraseiken ouder worden gaan hun takken hangen. Dat ziet eruit als een kandelaar. Kijk maar naar de moeraseiken in onze straat. Die zijn echt heel bijzonder. Waarom? Je kunt er allerlei vormen in zien. In de meest rechtse boom zie je een strijder die uitkijkt op het bouwproject. Hij zegt ‘laat ons met rust’. De drie moeraseiken verschillen in dikte, maar zijn waarschijnlijk even oud. De een krijgt wat meer zon dan de ander, en groeit net iets sneller. Net als mensen kunnen bomen ook obesitas hebben.

De drie moeraseiken zijn onderling verbonden. Ze steunen elkaar via de wortels, en ze voeden elkaar als het nodig is. Een van de drie ziet er iets minder sterk uit, maar krijgt daarom ondergrondse hulp van de anderen. [o.a. Peter Wohlleben,‘The Hidden Life of Trees’] Maar wie echt wil weten hoe bijzonder deze moeraseiken zijn, bekijkt ze vanaf het hoogste gebouw in het centrum. Dat heb ik ook gedaan. Dan zie je dat dit de hoogste loofbomen in de dorpskern zijn. De grootste moeraseik steekt wel een paar meter uit boven alle andere bomen. En je kunt ze vanaf heel veel plekken in het dorp zien staan.”

De Spaanse aak
“De spaande aak groeit heel erg langzaam. Daardoor is het een sterke boom die met gemak 300 jaar oud kan worden. In het najaar heeft de boom prachtige goudgele herfstbladeren. De Spaanse aak wordt ook wel de veldesdoorn genoemd. De boom draagt zaad met vleugeltjes, en dat is een belangrijke voedselbron voor de kleine vogels. Als grote boom is de Spaanse aak heel zeldzaam, want hij was ook erg populair bij meubelmakers vanwege het hout. Soms kom je hem wel ergens tegen in het dorp, maar dan als struik.

De Spaanse aak in onze straat is dus heel bijzonder. Het is namelijk de oudste boom in de omgeving. Hij was er voor de wijk bestond. Waarschijnlijk heeft de boom alle gebouwen in de loop der jaren zien komen en gaan. Oudere mensen uit het dorp weten nog dat ze hier vroeger naar school liepen over een paadje met daarnaast de Spaanse aak.”

De zoete kers
“De zoete kers is voor ons een sierboom vanwege de prachtige roze bloesems in het voorjaar. Maar voor de bijen en de vogels is het een hele belangrijke voedingsbron. Waarschijnlijk stonden ze er al toen de wijk er nog niet was en dit alles nog weiland was.”

De haagbeuk
“Ook de haagbeuk is een belangrijke boom voor insecten. De boom is familie van de berken, en draagt in de herfst vleugelzaadjes die zich makkelijk verspreiden. In de zomer trekt de boom niet alleen veel vlinders aan, maar ook kevers. Die kauwen graag op de boom omdat er dan een aantrekkelijke alcoholachtige geur vrijkomt. De boom is ook belangrijk voor de voortplanting van de kever.

De haagbeuk in onze wijk is echt uniek omdat hij de vorm van een hart heeft. Het verhaal gaat dat deze haagbeuk algemeen voorkomt, maar eerlijk gezegd kom ik hem niet vaak tegen. Zeker niet als grote boom in deze unieke vorm. Mocht deze boom onverhoopt vertrekken, zullen we in het dorp het nodige aan insecten verliezen.

Laatst sprak ik iemand uit de Rosariumlaan. Die bewonderde de grote biodiversiteit in onze wijk. In zijn straat is er namelijk vooral een monocultuur, en de bomen zijn voortdurend ziek. In onze wijk is nog biodiversiteit waardoor de bomen veel sterker zijn. Gelukkig heeft het behoud van biodiversiteit tegenwoordig politieke topprioriteit.”

De meidoorn
“Meidoorns zijn heel belangrijk vanwege hun besjes. Ook de meidoorn is een heel traag groeiende boom. Ze worden niet groot, maar als ze wel groot zijn betekent dat meteen dat ze oud zijn. Als je hier langs de Heetveld loopt, zie je de meidoorn steeds aan de gevelkant staan. Ze stonden daar dus al als hele kleine boompjes, voordat alle gebouwen er kwamen.

Vroeger waren ze onderdeel van een meidoornlaan achter de Traay. Daar waren toen ook slootjes en laantjes. Historische paden werden vaak aangegeven door bomen, zoals de meidoorn. De Heetveld is nu weliswaar een drukke straat, maar tegelijkertijd is het ook een belangrijke bloesemroute, juist vanwege de meidoorn. De vlinderstruiken zijn helaas al verdwenen door de werkzaamheden en dat heeft grote ecologische impact. Des te belangrijker dus dat de bomen in ieder geval blijven staan.”

Piramidale eiken
“In de wijk staan ook Hollandse eiken in de vorm van een kegel. Dat zijn piramidale eiken. Deze boomsoort is beschermd. De bomen kunnen wel honderden jaren oud worden. Deze bijzonder gevormde eiken in onze wijk zijn kerngezond, maar ze staan wel onder druk door de bouwactiviteiten. Grote machines, hijskranen en vrachtwagens gaan af en aan. Er wordt geboord en getrild. Kortom: de bomen moeten goed worden beschermd, zowel de wortels als de kruinen.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Kick-off Campagne Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug

Dé aftrap van onze campagne, alhoewel we al drie jaar bezig zijn om te laten weten dat we eraan komen. E we komen eraan! Inmi...

Lees verder

Bomenverordening, wij willen uitstel

Op maandag 31 januari vergadert de gemeenteraad over de aanpassingen van de bomenverordening. Van de zotte dat met een paar w...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief