Dieren­asiel De Hazenberg in Amerongen maakt dierenleed zichtbaar


Gemeen­teraad Utrechtse Heuvelrug beslist over dieren­wel­zijns­beleid

3 april 2024

Op donderdag 25 april 2024 beslist de gemeenteraad over de Nota Dierenwelzijn ‘Oog voor dieren’. Een bijzonder moment. Voor het eerst in de geschiedenis van onze gemeente wordt dan gemeentelijk beleid voor dierenwelzijn vastgesteld.

Dierenasiel De Hazenberg in Amerongen is een van de betrokken organisaties die ondersteunen in de wettelijke taken van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Een van die taken is het opvangen van honden en katten zonder eigenaar of waarvan de eigenaar niet valt te achterhalen. Wij vroegen aan De Hazenberg om voor ons en voor andere fracties én inwoners zichtbaar te maken wat zij aan dierenleed zien. Het zijn schrijnende voorbeelden van wat mensen dieren kunnen aandoen.

 1. Deze herder pup is in het Kaapse Bos in Doorn aangetroffen vastgeknoopt aan een boom. Was toen zes maanden oud. 2. Deze poes en kater werden in een verhuisdoos gevonden op een parkeerplaats in Amerongen. Zonder water en voer. 3. Kater met gebroken dijbeen, zwaar vermagerd door een oude breuk. Kon daardoor zijn eten niet meer vangen. Breuk is hersteld d.m.v. operatieve ingreep. Kat maakt het goed in zijn nieuwe huis. 4. Truus werd gedumpt bij Doornse Gat met een tumor aan haar tepel ter grootte van een sinaasappel. Afgebonden met vershoudfolie. Dierenasiel De Hazenberg heeft deze de volgende dag nog laten verwijderen. Helaas hebben zij Truus een paar maanden later moeten laten inslapen. De kanker was al helemaal verspreid door haar lichaam door het niet tijdig behandelen van deze tumor.

 5. Poesje Snoes gevonden in Leersum, mager, veel drinken en plassen. Bleek na bloedonderzoek nierfalen te hebben. 6. Katten die zijn beschoten met hagel. Op de röntgenfoto is de kogel in de nek duidelijk zichtbaar. Deze kat bleef last houden van een abces dat telkens terug kwam. Door een fistel (tunneltje in de huid) bleef dit etteren. Na verder onderzoek bleek de kogel de veroorzaker. Kat is afkomstig van een camping in Doorn. 7. Katten met kattenaids in ver gevorderd stadium. Euthanasie is dan de enige oplossing. De keelholte is volledig gewoekerd. Dit hoort glad weefsel te zijn. Deze kater bloedde ook uit zijn bek en kon niet meer eten door zijn slechte gezondheid. Wanneer een kat jaren lang met kattenaids rondloopt, staat hem dit te wachten. Een pijnlijke dood als niemand toezicht houdt. 8. Kitten met hazenlip, gedumpt in een koffertje. Waarschijnlijk een kitten van een fokker. Katje leek op een Britse Korthaar. Aan kittens met afwijkingen kan geen geld verdiend worden en om kosten te besparen wordt dit kitten gedumpt. Uiteindelijk is de kitten plotseling overleden aan een hersenbloeding.


 9. Katten met zeer ernstige gingivitis (ontstoken tandvlees). Enige behandeling die mogelijk is, is alle gebitselementen laten verwijderen. Zo’n ingreep wordt door Dierenasiel De Hazenberg zelf bekostigd. Het asiel heeft meerdere katten per jaar die deze behandeling moeten ondergaan. Ook de hersteltijd is soms wel enkele maanden. Dit tandvlees is zodanig ontstoken dat het ook de tanden en kiezen aantast. Een zeer pijnlijke aandoening. Zo’n behandeling gaat vaak in twee keer. De kosten hiervan liggen tussen de 800 euro en 900 euro, die De Hazenberg zelf betaalt en niet vergoed krijgt. Voor een particulier ligt dit zelfs tussen de 1.200 euro en 1.400 euro. 10. Kitten met een vreselijke oogontsteking. Enige behandeling die mogelijk is, is het verwijderen van de oogbal. Een niet behandelde oogontsteking of niesziekte kan leiden tot zo’n vreselijke oogontsteking. Kittens worden in het wild geboren door niet geneutraliseerde (gesteriliseerde/gecastreerde) katten. Met dit tot gevolg. 11. Nest kittens gedumpt bij Albert Heijn Doorn, alle kittens hadden last van niesziekte. 12. Twee hondjes werden zwaar verwaarloosd achtergelaten in Overberg. Vacht was volledig vervilt. Gebitten waren zo slecht dat bijna alle elementen zijn verwijderd.

Oordeelvormende vergadering

Partij voor de Dieren stuurt deze informatie ook toe aan de andere politieke fracties en het college, voorafgaand aan de oordeelvormende vergadering die op donderdag 4 april gepland staat.

Bijwonen?

Wil je weten hoe deze vergadering verloopt? Of de besluitvormende raadsvergadering op donderdag 25 april? Kom dan naar het Cultuurhuis (waar het gemeentehuis in is gevestigd) waar je plaats kunt nemen (als toehoorder) op de publieke tribune: Kerkplein 2, 3941 HV Doorn

Meer info op de website van de gemeente:

Avond van de raad donderdag 4 april 2024

Vergadering gemeenteraad donderdag 25 april